dimarts, 9 d’abril del 2013

Els Quatre Gats


En la planta baixa de la Casa Marti es troba la taberna Els Quatre Gats, un gran centre cultural entre 1897 y 1903. Ramon Casas, Santiago Rusiñol y Pablo Picasso son alguns dels il·lustres personatges que han menjat y begut en aquet peculiar establiment inaugurat en 1897.
La cerveseria cabaret va ser inaugurada el 14 de Juny de 1897 als baixos de la Casa Martí. Durant els sis anys en que va no deixar d’estar actiu, fins l’any 1903 que va convertir-se en un dels nuclis principals del Modernisme.


El local va ser creat i regit per Pere Romeu. El rostre peculiar i tan característic d’aquet personatge, construïa una imatge viva del local. Pere Romeu va treballar com a cambrer al cabaret ‘’Le Chat Noir’’ de Paris. Aquet fet el va portar a decidir crear un local amb ambient avantguardista i bohemi a Barcelona.
Els inversors d’aquet projecte van ser, el pintor Ramon Casas, el drapaire enriquit Maties Ardèniz i el banquer Manuel Girona.
Ràpidament es va convertir en un lloc popular per trobades d’artistes i personatges insòlits. Artistes habituals com: Santiago Rusiñol, Ramon Casas i Miquel Utrillo i musics habituals com: Eric Granados, Isaac Albéniz o Lluís Millet. Els Quatre Gats guarda una llarga tradició de tertúlies, cenacles i caus d’art barcelonins. Dintre s’hi realitzaven vetllades literàries, espectacles de titelles i d’ombres, informals vetllades musicals, lectures poètiques i sobretot s’hi exposaven obres d’art tant importants com les de Picasso.
Es va fer tan popular la cerveseria que durant l’any 1899 es van publicar 15 números de la entrevista Quatre Gats.


Actualment torna a funcionar com a bar i restaurant, conserva la decoració i múltiples fotografies i gravats de l’època.






Gloria Martínez

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada